30/05 2018 - Hela Furuboda

Elaine Eksvärd – stipendiemottagare 2018!

Motiveringen för 2018 års mottagare av stipendium ur Ella och Ernst Skoogs stipendiefond lyder enligt följande:

Mottagare av stipendium ur Ella och Ernst Skoogs stipendiefond 2018

Ella och Ernst Skoogs stipendium skall lämnas som en erkänsla för sådana insatser inom folkbildnings-, kultur- och rehabiliteringsområdena som står i nära samklang med Föreningen Furubodas egna mål för sin verksamhet. Styrelsen har beslutat att tilldela 2018 års stipendium till Elaine Eksvärd, Stockholm.

Elaine Eksvärd – motivering

Elaine Eksvärd har gjort sig känd för svensken som retorikexpert. Hon syns flitigt i tv, hennes böcker har lästs av massorna och hon driver framgångsrikt sitt engagemang i sociala medier. I allt hon gör har hon en stark nerv av medmänsklighet och kämpaglöd för människor som utsätts för orättvisor och förtryckande strukturer i samhället. Allra tydligast märks det i hennes strävan för barns rättigheter: “Retoriken är mitt jobb, barnen är min kamp”. Hon delar ärligt, men samtidigt med integritet, med sig om livet som “funkisförälder” och genom hashtagen #intesåkonstigt avdramatiserar hon, utan att förneka svårigheterna, hur det är att leva med barn med funktionsvariationer.

Elaine Eksvärd tilldelas Ella och Ernst Skoogs stipendium 2018 för sitt föredömliga sätt att använda sina plattformar för att okuvligt och outtröttligt kämpa för rättvisa, jämlikhet och medmänsklighet, med särskilt fokus på barn och andra som ofta förnekas sin röst i det offentliga samtalet. Hon visar på en inriktning helt i linje med Furubodas vision: Ansvarstagande och självständiga människor, med full delaktighet, i ett öppet och tillgängligt samhälle.

Furuboda den 20 maj 2018
Styrelsen för Föreningen Furuboda

Ella och Ernst Skoogs stipendium

Ella och Ernst Skoogs stipendium har en gedigen historia. På senare tid har priset bland annat delats ut till Elisabeth Sandlund, redaktör på tidningen Dagen, samt författaren och komikern Jonas Helgesson. Jonas Gardell tilldelades 2017 års stipendium för sitt stora mod och sin enorma envishet att gestalta människor utifrån deras egna förutsättningar och perspektiv.

Elaine Eksvärd föddes den 26 juli 1981 i Stockholm och är retoriker, föreläsare och författare. Elaine har också tre barn. Mellanbarnet Evelyn, 3 år, är en glad och charmig unge med Williams syndrom, en kromosom-avvikelse som innebär att hon saknar en liten del av ena kromosom 7, vilket innebär att upp till 28 gener finns i en upplaga i stället för två. Det kan leda till allt ifrån lindrig till medelsvår intellektuell funktionsnedsättning, men variationen är stor och vissa utvecklas som typiska barn. När Elaine och hennes man först fick beskedet om Evelyns diagnos blev de chockade. Vad händer nu? Hur kommer framtiden se ut för henne? När den första chocken hade lagt sig och de läst på om Williams syndrom ändrade sig frågorna. Elaines enda mål för hennes barn idag är att de ska vara lyckliga. Ett mål som borde vara självklart för alla. Med dottern Evelyn började också Elaines kamp för funktionsrättsfrågor. Just nu är hon aktiv med denna fråga mot politiker inför valet, eftersom statens besparingar, neddragningar och nedmontering av LSS är en verklighet som drabbar många personer med funktionsnedsättning. Elaine har varit med och startat kampanjen tillsammans är vi #röststarka och säger att #deträckernu. En kampanj som skildrar verkligheten och kräver rättigheter för personer med
funktionsnedsättningar och deras familjer som drabbas av LSS-nedskärningar.

Stolt och rörd

När Elaine med sin yngsta son på armen anländer till Furuboda folkhögskolas årsmötesdag den 20 maj för att ta emot Ella och Ernst Skoogs stipendium berättar att hon är så glad att komma till Furuboda och träffa alla deltagare och all personal.
– Vilken fantastisk ära att få komma hit. Jag är så glad för det!

Elaine är väldigt hedrad och rörd. Med tårar i ögonen berättar hon för alla som kommit till prisutdelningen om sig själv, varför det hon ägnar sitt liv åt är så viktigt för henne, och varför vi alla måste fortsätta kämpa tillsammans för våra frågor. Efteråt lägger hon själv ut ett klipp från en del av utdelningen tillsammans med en kärleksfull tackhälsning till Furuboda folkhögskola:

Tack älskade Furuboda Folkhögskola för stipendiet och den fina motiveringen till varför jag fick priset. Tack för att ni var så välkomnande och alla ni som kom fram och både pratade och kramades. Så länge jag har förmånen att belysa orättvisor, behov och lösningar för personer med funktionsvariation så kommer jag göra det. Så länge jag har strålkastarljus kommer jag rikta det mot orättvisor. Och släcks strålkastaren så tänder jag väl en ficklampa och fortsätter ändå. Tack ni som kom till Furuboda Folkhögskola idag. Jag älskar varenda en av er trots att vi inte känner varandra så förstår vi varandra direkt på ett plan andra inte förstår. Pappa till Gustav på Furuboda Folkhögskola, det ska bli så kul att ses. Tack ❤️❤️ #intesåkonstigt #williamssyndrom @furubodafolkhogskola ❤️

A post shared by ?Elaine Eksvärd ???? (@elaineeksvard) on

 

Dagen efter delar hon med sig ännu mer av sina känslor och tankar på sin blogg i inlägget “Tack Furuboda folkhögskola“.

Tack, Elaine, för att du kom och tog emot priset och samtidigt delade med dig av ditt stora engagemang!

 

Se alla nyheter
Skip to content