12/01 2018 - Hela Furuboda

Mottagare av stipendium ur Ella och Ernst Skoogs stipendiefond 2017

Mottagare av stipendium ur Ella och Ernst Skoogs stipendiefond 2017

Vårt senaste tillskott och profil-ambassadör i folkhögskolan är komikern och författaren Jonas Gardell. Jonas mottog i april detta år Furuboda folkhögskolas pris som årligen delas ut till någon som engagerat sig och bidragit till vår vision. Jonas Gardell och Furuboda folkhögskola kämpar nu tillsammans för marginaliserade människor i utanförskap. I vår planerar Jonas komma och besöka Furuboda folkhögskola i Skåne igen för att träffa våra deltagare och personal.

Det är för sitt stora mod och sin enorma envishet att gestalta människor utifrån deras egna förutsättningar och perspektiv som Jonas Gardell tilldelades Ella och Ernst stipendium 2017.

I konventionella film- och teateruppsättningar förekommer det emellanåt roller där personer med funktionsnedsättning gestaltas, men det är ytterst ovanligt att någon som själv lever med liknande förutsättningar får rollen. Ett lysande undantag är i musikalen Livet är en schlager, där Jonas från början var bestämd på att rollen som cp-skadade David skulle spelas av någon med en cp-skada, för trovärdighetens skull. 2009 års mottagare av detta stipendium, Jonas Helgesson, fick rollen och tillsammans arbetade dessa två målmedvetet för att forma den efter hans egna förutsättningar.

Detta förhållningssätt illustrerar tydligt den inställning Jonas Gardell har. Hans sätt att arbeta genomsyras av en drivkraft att synliggöra människor, särskilt när det handlar om grupper som ofta osynliggörs i samhället, och att vara sann mot både dem och sig själv.

Med andra ord, i samklang med Föreningen Furubodas vision: ”Självständiga och ansvarstagande människor, med full delaktighet, i ett öppet och tillgängligt samhälle.”

Se alla nyheter
Skip to content