27/03 2019 - Yngsjö

Deltagare berättar – Assistentkursen

Assistentkursen är en av Furuboda folkhögskolas långa kurser. Den erbjuds på skolans anläggning i Yngsjö – men nu finns även möjlighet att gå den på distans! Funderar du på om det kan vara en kurs som passar just dig? Ett sätt att ta reda på det kan vara att ta del av tidigare deltagares berättelser om hur det var för dem. Här kan du läsa om Anders och Mys väg till Assistentkursen och om vägarna vidare.

Anders Rylander som har gått i Assistentkursen

Anders arbetar nu som elevassistent

Anders

Anders Rylander kom till Assistentkursen efter att ha arbetat inom helt andra områden tidigare:

– Från mitt tidigare yrkesliv som väktare är jag van att träffa och hantera olika situationer och människor. Jag ville gå en kortare utbildning, samtidigt kände mig osäker på att “sätta mig i skolbänken”. Utbildningen passade mig perfekt, varierad undervisning, praktik och en lärmiljö som är lugn och positiv.

Jag fick arbete direkt efter utbildningen och idag arbetar jag som elevassistent på en gymnasieskola i Kristianstad. I dag kan jag göra skillnad för elevers mående och studieresultat. Häftigt att få möjligheten att byta yrke som vuxen!

My

För My, som nu är mitt uppe i utbildningen, var det helt annorlunda. Hon lämnade gymnasietiden utan fullständiga behörigheter och efter studenten stod det bara stilla. Hon tog ett sabbatsår och gjorde ingenting. Efter kontakter med Navigatorcentrum i Kristianstad blev hon – som hon själv uttrycker det – “lurad” till en intervju med kursansvarig på Allmän kurs Behörighet (AKB) på Furuboda. Överrumplad fann hon att ett möte var bokat och sedan ledde ett till annat: Hösten 2016 började hon på kursen och två år senare kunde hon lämna kurstiden med fullständiga behörigheter i handen – och med vidare planer för framtiden! En vän, som också hade gått AKB, hade fortsatt på Assistentkursen och fått jobb efter utbildningen. My bestämde sig för att följa i vännens fotspår, med förhoppningen om att öka sina möjligheter till en framtida anställning.

My i Assistentkursen

My på plats i Assistentkursens klassrum

Sagt och gjort, i höstas började My på Assistentkursen på Furuboda. En viktig del av utbildningen är de två praktikperioderna som genomförs, en under hösten och en på våren. När det var dags att bestämma praktikplats erbjöd Furuboda Assistans möjlighet att prova på att göra praktik hos en av deras kunder. My blev intresserad och träffade ansvarig enhetschef tillsammans med god man till den tilltänkta kunden. Hon nappade på förslaget och mötte sedan kunden, arbetsledare och fick skriva på avtal om sekretess och andra viktiga förberedelser. Praktikperioden drog igång, men det var nervöst till att börja med:

– Jag hade tur med en fantastisk handledare som såg mig, förstod nervositeten och det var ok.

Handledaren och My tog det hela ett steg i taget och påminde varandra om att det var just praktik med målet att få med sig erfarenheter och lärdomar inför framtiden. Pirret släppte och det blev alltmer tydligt hur bra kunden Rickard och My klickade. Glädjen och busigheten strålade i aktiviteterna de företog sig! Praktikperiodens målsättning infriades med råge. My berättar:

– Jag har lärt mig mycket om vad personlig assistentyrket innebär, speciellt vid omfattande behov av assistans!

Men framtiden då? Tidigare hade My siktet inställt på att börja plugga beteendevetenskap på högskolan. Nu har intresset för assistentyrket växt sig så starkt att de planerna läggs på hyllan ett tag för att ge rum åt en tid som personlig assistent. Högskolan kan vänta!

Furuboda har bjudit på en fantastisk resa för My! När hon ser tillbaka på tiden sedan hon för första gången steg in i klassrummet på Allmän kurs Behörighet fram till idag konstaterar hon med en härlig känsla att hon har blivit vuxen. Under tiden har också vägar öppnats som hon aldrig själv hade kunnat tänka sig!

Inom Furuboda Assistans ser man positivt på möjligheterna att erbjuda praktik för deltagare från Assistentkursen. Det för med sig flera mervärden, där fokus på praktikantens egen resa kan gå hand i hand med kundens roll och insats som utbildare. Det medför även en positiv inriktning på just personlig assistans inom utbildningen, och utgör ett gott exempel på hur Furuboda Assistans och Föreningen Furubodas verksamhet går hand i hand.

(Texten om My är en något förkortad version av en artikel som publicerades i Furuboda.Nu nr 1 2019)

Läs mer och ansök

Läs mer om utbildningen på Assistentkursens kurssida.

Där finns även en länk till ett ansökningsformulär att fylla i för dig som vill söka till kursen!

 

Se alla nyheter
Skip to content