16/01 2020 - Hela Furuboda

Ny kurs i TAKK/TSS för förskolepersonal

Furuboda är glada och stolta att nu kunna erbjuda en ny arbetsplatsanpassad kurs i TAKK/TSS för förskolan! Men vad är TAKK/TSS egentligen? Kursledare Elin Vinblad berättar:

– TAKK och TSS är olika begrepp för samma sak: att förstärka talad kommunikation med tecken lånade från svenska teckenspråket. Alla barn har nytta av att få det talade språket förstärkt genom tecken – det har stor effekt på både ordförrådsinlärning och att se sig själv som en individ som kan kommunicera. Särskild viktigt är TAKK för barn som av olika anledningar har sen språkutveckling.

Elin Vingren, projektledare Lekens dag mm.Alternativ kommunikation – Elins kall

Elin är logoped och har jobbat inom habiliteringsverksamhet sedan examen 2012, både i Sverige och genom internationella biståndsprojekt. Sedan ett år tillbaka är hon logoped på Furuboda, där hon också undervisar på assistentutbildningen.

– Att assistenter får med sig god kunskap om alternativ kommunikation är mitt kall just nu. De senaste åren har jag också forskat om barns rätt till delaktighet, vilket går hand i hand med rätten att få kommunicera.

Stor efterfrågan på kunskap

Nu är det alltså möjligt att få ta del av denna kunskap och fördjupa sig i TAKK/TSS. Men hur kommer det sig att Furuboda nu väljer att skräddarsy en sådan kurs för förskolepersonal?

– Vid besök ute i andra verksamheter har vi upptäckt att efterfrågan på TAKK-kunskap är stor, men att det är svårt för förskolorna att skicka enskild personal på centrala utbildningar. Dels blir det dyrt med varje enskild anmälningsavgift och dels tar det värdefull tid att pendla till centralorterna. Dessutom faller ofta ett stort ansvar på den enskilde personalmedlemmen att ”föra kunskapen vidare” till resten av arbetsgruppen, vilket är ett väldigt stort ansvar att bära.

Genom att samla all personal på ett ställe och hålla kurserna lokalt, hoppas vi kunna göra kurserna både kostnadseffektiva och mer motiverande för deltagarna, samtidigt som det kan stärka den gemensamma kunskapen i gruppen.

Inte bara för pedagoger

Kursen riktar sig till alla som arbetar inom förskolans verksamhet. Vi ser gärna att fler än pedagoger, barnskötare och assistenter går kursen. En förskola där även kökspersonal, vaktmästare och rektor kan använda tecken vore en fantastisk syn!

Just den här kursen riktar sig till förskolepersonal, men vid behov kan liknande kurser anpassas för andra verksamheter, såsom skolor, särskilda boenden och dagliga verksamheter. Alla är välkomna att höra av sig med frågor om hur kursen kan anpassas för deras verksamhet.

Mer information

Mer om kursen: TAKK/TSS i förskolan

Se även: Behovsanpassad kurs i TAKK – en TAKK-utbildning för dig som redan använder TAKK i ditt arbete, t.ex för dig som är personlig assistent, elevassistent eller liknande.

Vid frågor kontakta Elin Vinblad via e-post elin.vinblad@furuboda.se eller tel. 073-988 46 80.

Se alla nyheter
Skip to content