Familjen Bosk och Mikael delar med sig

Många har på olika sätt drabbats av nedskärningarna som #olikamensamma vill uppmärksamma och stoppa.

Några av dessa är familjen Bosk från Norrköping och Mikael från Västerås.

Familjen Bosks berättelse

Anders Bosk med mamma Maria och pappa Dan i en blöt aktivitet under Familjeveckan på Furuboda

Anders Bosk med mamma Maria och pappa Dan i en blöt aktivitet under Familjeveckan på Furuboda

Familjeveckan har varit en av sommarens populära korta kurser på Furuboda. Den har vänt sig till familjer som har barn med en eller flera funktionsnedsättningar. Under Familjeveckan får familjen en semestervecka tillsammans. Semester på riktigt. Familjer får hjälp med alla aktiviteter, alla måltider serverade, möjlighet att träffa andra familjer, få ny kunskap och dela erfarenheter. Barn träffar andra barn med flerfunktionsnedsättningar och syskon träffar andra syskon. Veckan fylls med inspirerande aktiviteter för barnen. Bad, musik, åka fyrhjuling, egen teaterföreställning med mera.

Familjeveckan har sedan starten på 1960-talet gjort många familjers sommar till ett minne att plocka fram under de mörka höst- och vinterkvällarna!

En av många familjer som förra året fick besked om att Familjeveckan inte längre kommer finnas, är familjen Bosk från Norrköping.

Sonen Anders, som har en grav cp-skapa, har sedan år 2000 åkt till Furubodas familjevecka varje år. Alla har följt med – mamma, pappa, Anders och hans två yngre syskon. Via Furubodas före detta rektor Jörgen Lennartsson kom mamma Maria i kontakt med Furuboda. Familjeveckan inspirerade också Anders till att börja på Musikverkstan på Furuboda. Men en vecka på sommaren var familjens egen vecka. Då fick de en semestervecka tillsammans. En vecka där alla i familjen kunde göra samma sak. En vecka där familjen för en gångs skull slapp dela upp sig. En vecka där Anders kunde vara med på alla aktiviteter som hans syskon. En vecka då även småsyskonen haft jätteroligt.

Familjeveckan har betytt mycket för familjen Bosk. De har genom Furuboda fått träffa många andra i samma situation och fått många nya vänner som de fortfarande umgås med. Mamma Maria berättar:

– Allt är fixat på Furuboda. Anders kan inte prata, stå, gå eller sitta själv. Men huvudet är med. Så han förstår allt.

Anders favoritaktivitet har varit att åka fyrhjuling. Han älskar allt som det är fart på. På Furuboda fick han möjlighet att vara med på alla fysiska aktiviteter som han själv aldrig kan göra någon annanstans. Det funkar tack vare alla anpassningar på Furuboda.

Familjen Bosk har alltid längtat efter veckan på sommaren. Att de inte kunde åka förra året var inte bara ett sorgligt besked för Anders, utan för hela familjen. Beskedet om att Familjeveckan inte skulle finnas längre var tungt.

– Jag blev ledsen och arg. Att man lägger ner ett bra koncept på grund av att det inte finns finansiering. Det var enda saken som vi som familj kunde göra tillsammans på under hela sommaren, så det känns tragiskt att inte kunna få göra det.

Maria arbetar själv som lärare i Norrköping och har bra koll på vilka verksamheter och aktiviteter som finns för familjer som har barn med funktionsnedsättning.

– Det finns ingen annan verksamhet som Furuboda, med den bredden och anpassningen som Furuboda har.

Mikaels berättelse

Mikael kunde in komma till Sound & Action eftersom Region Västmanland inte erbjöd specialtransport.

Mikael kunde inte komma till Sound & Action eftersom Region Västmanland inte erbjöd specialtransport.

En annan deltagare som drabbats, men på ett annat sätt, är Mikael. Han tillhör en av de lyckliga deltagare vars sommarkurs, som heter Sound & Action, finns kvar och erbjuds som kurs på Furuboda. Men statens nedskärningar drabbar inte bara Furuboda utan berör funktionsrättsfrågan i Sverige generellt. Mikaels fall är ett tydligt bevis för hur Furuboda inte ensam kan se till att alla får möjlighet att gå de kurser som erbjuds på folkhögskolan. För även om Furuboda kunde erbjuda en plats på sommarveckan på Furuboda, så kunde inte Region Västmanland erbjuda Mikael färdtjänst från Västerås, där han bor på på ett gruppboende. Mikael sitter i rullstol, behöver ta med en egen hygienstol, matställning, specialtallrikar (för med dessa kan han äta själv) all sondmat och all annan vanlig packning vart han än åker. Packningen är enorm och går i princip inte att transportera utan specialtransport.

Tidigare har Mikael åkt specialtransport från Västerås till Skåne. Förra året blev Mikael uppmanad att åka tåg, som dessutom inkluderar två byten. En resa som skulle innebära en stor utmaning och risk för Mikael med tanke på hans funktionsnedsättning. En ledsagare kan inte både ta hand om Mikael, all hans packning och hjälpmedel samt bära dessa. Och utan dessa hjälpmedel kan inte Mikael klara sin vardag.

Det tydligt hur mycket Furuboda betyder för Mikael. Hans boendestödjare, Conny och Lena, berättar att det inte går en enda dag utan att Mikael pratar om Furuboda. Det är veckan under hela året som han ser mest fram emot. Att få komma bort från boendet, träffa ny personal, träffa nya människor, få semester. Mikael säger själv att Furuboda betyder semester. Semester på riktigt.

Att åka motorcykel, bada och träffa kompisar på Furuboda är Mikaels dröm. Han berättar också att han tycker väldigt mycket om personalen på Furuboda. Lena har känt och arbetat med Mikael i 18 år, Conny i 11 år. Conny berättar att Mikael på Furuboda, en gång per år fått träffa andra människor än bara personalen på boendet. Det är semester för Mikael.

Hur kan vi göra skillnad?

Följ @elaineeksvärd + Lyssna på Olika men samma + Ge en gåva & sprid kampanjen = ett Sverige där alla är #olikamensamma

Följ @elaineeksvärd + LyssnaOlika men samma + Ge en gåva & sprid kampanjen

= ETT SVERIGE DÄR ALLA ÄR #OLIKAMENSAMMA

Nu kör vi kampanjen #olikamensamma – för att fler personer med funktionsnedsättning ska kunna komma till Furuboda!

Du kan bidra till denna insamling – swisha en gåva till 900 59 43 och märk gåvan #olikamensamma, så är du med och hjälper Furuboda att fortsätta erbjuda utbildning för alla.

#OLIKAMENSAMMA

Såhär kan du bidra

  • Swisha till 900 59 43 – märk gåvan #olikamensamma. Det går också bra att sätta in på pg 900594-3.
  • Lyssna på låten Olika men samma
  • Håll koll på #olikamensamma på Furuboda folkhögskolas och Elaine Eksvärds sociala medier.
  • Dela och sprid!

Läs mer

Tillbaka till förstasidan för #olikamensamma

Om låten Olika men samma

Skip to content