Furubodas pilgrimsrunda

Välkommen till Paradisvägen!

Visste du att Furubodas anläggning i Yngsjö ligger längs med Paradisvägen? Ja, den heter så, den del av Pilgrimsleden i Skåne och Blekinge som sträcker sig från Simrishamn i söder till Fridafors i norr. Vi har anslutit till den med en liten runda kring Furubodas område.

Furubodas pilgrimsrunda formades 2017. Den består av nio stationer som markerats med röda stolpar och det togs även fram en broschyr, som finns att låna i receptionen och som leder dig som vill genom var och en av stationerna. Där finns en  beskrivning av stationens tema, en bön och några frågor att reflektera kring.

I samband med invigningen placerades en figur skapad av skulptören Sven-Åke Ekberg på en av stolparna. Därefter har rundan utökats med en ny figur varje år – och det senaste tillskottet är stolpen märkt med ordet “andlighet”, som krönts med en kvinna i rullstol som sträcker armarna i vädret. Följ med på en vandring förbi några av stationerna!

FrihetPilgrimsrundan Frihet

Friheten kommer först! Du hittar den vid fontänen utanför den stora folkhögskolebyggnaden. I broschyren står det såhär om friheten:

“Allt som är viktigt bär jag med mig. Det är befriande att ge sig själv tid för eftertanke, för reflektion och skapa ett rum av frihet från vardagens alla måsten.

Och att samtidigt veta att verklig frihet finns bara att finna i relation med den andre. Jag blir till i mötet, med mig själv, med den andre och med Gud.”

Enkelhet

Vid en bänk bakom byggnaden står enkelheten och håller i ett äpple. Det kanske verkar simpelt, men det är också vad enkelhet handlar om: “Enkelhet är att glädjas över de små sakerna i livet.” Kvinnan med äpplet fick sin plats här under våren 2018.

Pilgrimsrundan EnkelhetPilgrimsrundan Enkelhet skulptur äpple

Bekymmerslöshet

En bit upp i skogen, bakom lekplatsen, finner vi bekymmerslösheten:

“Att bara få ta en dag i taget. Att inte bekymra sig så mycket för morgondagen. Att alltmer lära sig leva idag. I nuet. Att vara närvarande i det som sker. Leva nu.”

Andlighet

“Andligheten i pilgrimens värld kan vara mycket kroppslig. Vi sitter ihop som människor. Ande, kropp och själ.

Att söka livets djup, att söka bortom det omedelbart synliga handlar inte om att utesluta världen utan om att innesluta den. Vi är alla en del av skapelsen. Vi hör ihop med den.”

Andligheten – med en skulptur ny för året – hittar vi bakom restaurangen, vid örtagården och det lilla museet.

Pilgrimsrundan Andlighet skulptur kvinnaPilgrimsrundan Andlighet

 

Välkommen att vandra!

Varmt välkommen att besöka oss och vandra längsmed vår pilgrimsrunda!

Personalen i receptionen lånar gärna ut vår pilgrimsbroschyr, som även innehåller en karta över rundan. Den kan du ha med dig på din vandring.

Skip to content