Folkis på distans

Furubodas Orienteringskurs för Livsmening i ett Komplext Samhälle

Vill du ta ett år och fördjupa ditt tänkande, bredda dina perspektiv och arbeta på att orientera dig i vår komplexa värld? Har du en hunger att få brottas med dina egna tankar, perspektiv och de berättelser som formar ditt liv? Vill du också utforska vilka tankar, perspektiv och berättelser som formar vårt samhälle? Önskar du ägna tid att utveckla din egen bildning? 

Då är denna kurs helt rätt för dig! 

Ett barn håller i en drake, en solnedgång i bakgrunden

Om kursen

Att hitta sin mening i livet

Är det inte ett märkligt samhälle och livsstil vi har utvecklat? Känns det inte som att vi står inför en meningskris? Vi har aldrig varit så uppkopplade till information och andra människor - och samtidigt känner sig många isolerade och saknar sammanhang för att utveckla sitt tänkande med andra, och förstå både oss själva och vår värld.

Vilken värld vill vi leva i?

Vi har fått skapa en kurs som erbjuder en trygg plats att möta svåra frågor, och möta andra med ett öppet sinne. Vi vill skapa en plats för ett moget samtal både med mycket lekfullhet och allvar. Vi vill bjuda dig att beröra frågorna som ligger till grund för filosofi, psykologi, tänkande, dialog, och brottas med de stora livsfrågorna utifrån dina förutsättningar och dina bärande frågor.

Vi vill gå steget längre och ställa frågan, vilken värld vill vi leva i och hur kan vi gemensamt forma den? Vilka förmågor behövs för att kunna påverka sitt liv och ha egenmakt i en föränderlig värld? Hur utvecklar vi de förmågorna?

Det här är en folkhögskolekurs på heltid för vuxna. Vi vill vara ett alternativ till akademiska studier i humaniora med fokus på livsåskådningsfrågor. Vi tror att bildning handlar om både hjärta och sinne!

Live-pass med samtalslektioner via zoom/teams

Vi är överväldigade över vilken närhet och kvalitet på samtalen som går att skapa även online. Vi kommer även att bjuda till en träff i Malmö per termin, med önskan om närvaro men där vi kan föra samtal om eventuella undantag.  

Det kommer vara oneline-pass på förmiddagar och egna studier på eftermiddagar med läsning, skrivande, video och webbaserade lärandeprocesser. Samtalen, läsningen och aktiviteterna ämnar hjälpa dig att utveckla din egen röst, ditt tänkande och hitta en väg som du tror på och vill gå.  

Folkbildning på nya sätt

Vi har arbetat i många år med olika kurser för att stötta människor att hitta sin väg i livet, och känner att mycket av de aktiviteter, de processer och de metoder vi kommit över borde finnas tillgängliga för fler. Vi vill utveckla denna kurs enligt folkbildningstraditionen och använda dess styrkor genom att tillsammans bearbeta form och mål för kursen. Vi är övertygade att med detta upplägg kan vi öppna oanade potential.

CSN

Kursen är CSN-berättigad - du kan både få bidrag och lån. Du gör själv ansökan till CSN. Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Kursinformation

Krav för kursen: Dator/padda (inte telefon) med kamera och mikrofon (gärna headset) och stabilt internet. Kameran kommer behöva vara på under kurstillfällena. Det kommer en kursavgift på 350 kronor/termin, och behov av inköp av några böcker. Vi välkomnar studenter från hela Sverige men även dig som vistas utomlands, har tillräckligt god internetuppkoppling och kan delta på utsatta tider. Vi har inga formella behörighetskrav, alla är välkomna oavsett bakgrund, men vi vill inspirera till seriös läsning och lyssnande på en del avancerade texter och klipp både på svenska och engelska. Kursen leder till ett intyg som visar vad vi gått igenom - vi tänker att vi stärker dig för ditt fortsatta sökande och vi vill kämpa för att ge dig förmågor som blir livsavgörande.

Aktuella läsårstider

  • VT 2024: 8 januari – 14 juni

  • HT 2024: 26 augusti – 20 december

  • VT 2025: 7 januari – 13 juni

Inplanerade ledigheter och lovdagar

Vårterminen 2024

  • Påsklov: 25 mars – 1 april 2024 (v. 13 + 1 april, Annandag påsk)

  • Lovdag: Fredag 10 maj 2024 (klämdag efter Kristi himmelsfärdsdag 9 maj

Höstterminen 2024

  • Höstlov: 28 oktober – 1 november (v. 44)

Vårterminen 2025

  • Sportlov: 17 februari – 21 februari (vecka 8)

  • Påsklov: 13 april – 21 april 2024 (v. 16 + 21 april, Annandag påsk)

Tveka inte att höra av dig om du undrar över något. Sena ansökningar tas emot i mån av plats. Ansökan sker genom Schoolsoft. 

Välkommen med din ansökan!

Blogg

Det finns även en blogg som kommer att fyllas med inspiration och nya tankar, https://folkis.blog

Vill du växa som människa ansök nu!

Kontaktpersoner - Har du frågor om kursinnehållet, kontakta Josef. Har du frågor kring antagningen kontakta Madeleine.