Användare som experter

Den som upplever otillgänglighet på grund av funktionsnedsättning har viktiga erfarenheter som inte tas tillvara. Projektet “Användare som experter” vill göra precis det, bland annat genom en utbildning där personer med funktionsnedsättning blir experter på webbtillgänglighet.

Från och med september 2020 gäller en ny lag som säger att alla myndigheter, kommuner och regioner måste ha hemsidor och annat digitalt material som fungerar för alla användare, oavsett förutsättningar.

Idag fattas det kompetens inom webbtillgänglighet och många offentliga aktörer har ett stort jobb framför sig med att ställa om sitt digitala material. I det arbetet finns stora möjligheter för de blivande webbtillgänglighets-experterna att bidra.

Furuboda i samarbete med experter

Föreningen Furuboda är projektledare och arbetar tillsammans med experter på webbtillgänglighet och behovsägare för att testa och utveckla nya sätt att ta vara på webbanvändares egna erfarenheter.

I september 2020 börjar arbetet med att utveckla kursen för personer med funktionsnedsättning och en återkopplingsfunktion för webben. Ett år senare startar en pilotutbildning för webbanvändare med funktionsnedsättning. I slutet av utbildningen får deltagarna använda sina kunskaper i praktiken hos kommunerna som deltar i projektet.

Vill du vara med?

  • Vill du bli en av de nya användarexperterna?
  • Vill din verksamhet också vara med och skapa fler experter på webbtillgänglighet?
  • Vill du veta mer om projektet?

Hör av dig till projektledare Helena Jonsson!

E-post: helena.jonsson@furuboda.se
Tel: 073-941 46 45

Om projektet

Finansiering

Vinnova, Utmaningsdriven innovation (Steg 2)

Projektperiod

2020-2022

Projektledare

Helena Jonsson, Föreningen Furuboda

E-post: helena.jonsson@furuboda.se
Tel: 073-941 46 45

Projektparter
Skip to content