Allmän kurs Omvärld

Din vardag & vår omvärld

I denna kurs läser vi ämnen som Fritid & framtid, Social samspel och Tema (som vi planerar gemensamt), men även svenska, matte och engelska. I alla ämnen tittar vi både på din vardag och händelser i omvärlden. Det kan vara både stort och smått. Allt för att ge dig bättre koll på din start i vuxenlivet.

Syfte & målsättning

Målet med kursen är att du ska bli bättre rustad att ifrågasätta, göra egna val och så självständigt som möjligt fatta beslut om din egen vardag och ditt liv. Vi arbetar med frågeställningar som:

  • Hur kan du vara med och påverka?
  • Hur kan du fatta beslut i olika frågor?

Arbetsmetod

Vi arbetar både praktiskt och teoretiskt, i mindre grupper och utifrån dina förutsättningar och mål.

I de olika ämnena är deltagarna med och påverkar innehållet, både med egna erfarenheter, intressen eller bara nyfikenhet att lära mer. I anslutning till studierna gör vi studiebesök och bjuder in externa föreläsare.

Ämnesplan

Svenska

Att kunna läsa, skriva, tala, lyssna och förstå är viktigt för att vara en självständig och delaktig människa i vårt samhälle. I ämnet Svenska tränas detta genom olika övningar och uppgifter, både i grupp och enskilt.

Vardagsmatematik

I vår vardag möts vi av siffror i olika sammanhang; när vi handlar, läser tidtabeller eller tittar på klockan. Vi arbetar med att göra dig säkrare på alla dessa siffror.

Geografi & natur

Deltagarna bestämmer tillsammans vad vi vill fördjupa oss i och lära oss mer om inom dessa områden. Det kan till exempel vara studier kring djur i naturen, allemansrätten eller resande i Norden med hjälp av tv-serien Geografens testamente.

Tema

Vi arbetar med aktuella teman i vår omvärld. Varje läsår arbetar vi under några veckor med ämnesövergripande teman. Du är med och bestämmer tema och vi arbetar ibland enskilt och ibland i grupp kring temat vi valt.

Socialt samspel

Vi övar på att tala inför och lyssna på andra och att framföra egna åsikter i diskussioner och värderingsövningar. Vi planerar och genomför också olika trivselaktiviteter, till exempel Nobelfest.

Omvärldskunskap

Att få en förståelse för hur samhället fungerar och vad den enskilde kan ha för nytta av detta är en viktig del i det här ämnet. Vi tittar på, pratar om och gör uppgifter kring aktuella nyheter för att öka kunskapen och medvetenheten om det som händer och har hänt i vår omvärld.

Fritid & framtid

Här ligger koncentrationen på förberedelser för fritid, boende och arbete under tiden efter Furuboda. Hur ska livet se ut då?

Vi läser om föreningslivet och provar på olika aktiviteter. Ibland tar vi del av varandras erfarenheter eller bjuder in någon som kan berätta om sin aktiva fritid. Vi gör studiebesök, erbjuder praktik och tittar på olika boendeformer – allt för att du ska vara förberedd på livet i framtiden.

Kost & hälsa

Syftet med detta ämne är att på ett skapande sätt få kunskap om kostens och hälsans betydelse för kroppen och därigenom förbättra sin hälsa och livskvalité. Även att lära sig använda sina sinnen mer vid praktiskt arbete i köket såsom matlagning och bakning. Att även på ett enkelt och grundläggande sätt få kunskap om näringslära och livsmedel.

Idrott & simning

Vi provar på många olika aktiviteter som gympa, rullstolsbasket, löpning, stavgång, brännboll, orientering, boccia mm. Alla kan vara med och idrotta på sina egna villkor. Vi tränar hela kroppen genom att simma och vatten gympa. Vi övar också på att vara under vattnet, att kunna flyta och slappna av.

Kommunikation & IT

I det här ämnet fokuseras vi på att bli bekväm användandet av datorn. Det kan handla om att kunna skriva, skicka och läsa mail och att använda de olika Office-programmen och spara på ett bra sätt.

Engelska

Målet med den här grundläggande undervisningen i engelsk är att kunna föra enkel konversation på engelska. Detta görs ofta med hjälp av spel, film och olika övningar och lekar.

Valbara ämnen – du väljer ett av följande ämnen:
Skapande verkstad

Att skapa i bild och form ger utlopp för och möjlighet att utveckla kreativiteten. Detta görs genom att prova på och lära känna olika material och tekniker inom området. Ibland genom gemensamma övningar och uppgifter och ibland genom individuella. Målet är att hitta glädjen i och få utlopp för skaparkraften.

Musik

Vi spelar rock, pop och dansmusik med keyboard, gitarr, trummor, bas och anpassade instrument. Vi lyssnar på musik och lär oss om artister och band. En del musikhistoria och instrumentlära ingår också.


Läs även om kursens innehåll i kursbladet och ämnesplanen (nedladdningsbara pdf-dokument)

Kursfakta

Längd

1-3 läsår

Kursstart

26 augusti 2021

Ansökan

Senast 1 mars 2021

Angivet datum gäller ansökan till prova-på.

Efter sista ansökningsdag tar vi emot ansökningar i mån av plats.

För dig som redan går på Furuboda är sista ansökningsdag 1 april.

Antagningsvillkor & ansökningsrutin

Antagning till kursen sker i tre steg:

1. Här-och-nu-samtal
Kontakta skolkansliet och boka tid för ett här-och-nu-samtal – ett personligt studiebesök.

2. Prova-på-dagar
Sök till prova-på-dagar. Ansökningsblankett för prova-på finns på vår ansökningssida.

3. Sök till kursen
Ansök till kursen via ansökningsformuläret:
Ansökningsformulär Allmän kurs Omvärld 2021-2022

Kontakt Skolkansli

För bokning av studiebesök/samtal samt frågor ang. ansökan

Kristina Lindblad
kristina.lindblad@furuboda.se
044-781 46 36

Kontakt kursledare

För frågor ang. innehåll i kursen

Agneta Strömberg
agneta.stromberg@furuboda.se
070-880 60 92

Ladda ner

Kursblad Allmän kurs Omvärld (pdf)

Ämnesplan Allmän kurs Omvärld (pdf)

Skip to content